Traditii si legende ale uleiului de masline

0
Share Button

Traditii si legende ale uleiului de maslineCu siguranta cu totii cunoastem uleiul de masline, pentru ca il putem gasi la orice magazin sau la orice supermarket in prezent, insa mai mult ca sigur exista o multime de persoane care nu ai idee despre legendele si despre traditia acestuia.

Se spune ca in antichitate, oamenii de rand le ofereau zeilor ulei de masline in dar, insa se mai spune si ca tinerii casatoriti mancau painea inmuiata in acest ulei de masline in primul ulei al anului.

Tot referitor la uleiul e masline, se mai spune ca acesta era mentionat in mai multe culturi si religii, si era folosit deasemenea pe timpul ceremoniilor religioase, insa erau si cazuri in care uleiul de masline era folosit pe post de medicament.

Mai este iarasi foarte important de mentionat faptul ca inca din antichitate uleiul de masline era folosit pe post de medicament, sau pentru a trata tot felul de rani. Deasemenea, uleiul de masline era folosit pentru tratarea anumitor nervi, pentru tratarea persoanelor otravite.

Se mai spune ca acest ulei special era folosit si pentru albirea dintilor, insa este greu de crezut faptul ca in acea perioada, oamenii erau foarte atenti cu dantura lor.

In schimb, daca stam sa tinem cont de faptul ca se mai spune si ca uleiul de maslone era folosit pentru a trata durerile de stomac, pentru a trata pielea, sau lepra, si ca era folosit ca si un afrodisiac, atunci putem spune ca aceste lucruri pot sa fie destul de credibile.

Asadar, acestea ar fi doar cateva dintre cele mai cunoscute istorioare care au aparut odata cu trecerea timpului privind uleiul de masline, insa chiar si maslinul a fost si este in continuare subiectul unor mituri si al unor legende despre care vom discuta in continuare.

Se spune ca zeita Atena, cea care era zeita intelepciunii, a plantat pe Acropole primul maslin, si tot aceiasi legenda spune ca Zeus era protectorul maslinului.

S-a descoperit in instula creta o inscriptie prin care se spune ca fiecare tanar trebuie sa palanteze un maslin, de care mai apoi trebuie sa aiba grija pana cand acesta creste. Inca nu se stie daca este vorba despre un ritual de initiere sau nu, insa cu siguranta si aceasta inscriptie are o insemnatate aparte.

S-a mai spus iarasi odata cu trecerea timpului, faptul ca odata cu dominarea Imperiului Roman, maslinul s-a raspandit foarte mult, insa s-a mai spus si ca dupa caderea Imperiului Bizantin din anul 1453, acesta a devenit simbolul supravietuirii.

Asadar, odata cu trecerea timpului, au aparut o multime de zvonuri, de mituri si de povestiri legate de maslin, dar si legate de uleiul de masline.

Cu siguranta nici unul dintre noi nu poate veni cu argumente clare conforma carora aceste mituri sau istorioare sunt adevarate sau nu, insa ce este important de precizat, si ce cu siguranta stim cu totii, este faptul ca uleiul de masline se gaseste in majoritatea magazinelor si in toate supermarket-urile, si poate sa fie folosit atat in bucatarie, cat si in alte scopuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ