Sunt eficiente panourile solare?

0
Sunt eficiente panourile solare?
Share Button

Inainte de a stabili daca sunt sau nu eficiente panourile solare, trebuie sa stim mai exact ce inseamna un panou solar, ce rol are un panou solar, si trebuie sa vedem si de cate tipuri ar fi aceste panouri solare.

Aceste panouri solare sunt formate din grupuri de celule solare care functioneaza impreuna, avand ca si principal scop transformarea energiei solare in energie termica (daca discutam strict despre panourile solare termice), sau in energie electrica daca ne referim strict la panouri fotovoltaice.

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca ar trebui incurajata utilizarea acestor panouri, fie ca vorbim despre cele termice solare, sau despre cele fotovoltaice, pentru ca ele nu afecteaza mediul inconjurator.

Un alt aspect care trebuie amintit, este acela ca aceste panouri functioneaza pe baza energie solare, astfel ca aceasta energie este gratuita, spre deosebire de alte resurse natural ale planetei, care fie sunt foarte costisitoare, fie se gasesc foarte rar.

Panourile termice solare tranforma caldura in energie termica, astfel ca acea caldura preluata de la soare, va fi multiplicata, si va putea fi utilizata pentru incalzirea apei dintr-un boiler, sau pentru a incalzi locuinta.

Panourile fotovoltaice sunt ideale datorita faptului ca rolul lor este acela de transforma lumina in energie electrica, iar aceasta energie electrica rezultata, poate sa fie utilizata fie pentru functionarea aparaturii electrice de acasa, fie pentru alimentarea centralei electrice.

Un amanunt important referitor la acest aspect, ar fi acela ca nu este o idee inspirata aceea de a renunta la reteaua publica de energie electrica.

Daca stam sa amintim si avantajele pe care le aduc aceste panouri fotovoltaice, putem mentiona faptul ca ele vor elimina acel surplus de cabluri prin intermediul carora se va transfera energia electrica de la centrale.

Aceste panouri fotovoltaice, sunt ideale pentru centralele electrice, datorita faptului ca in acest fel se va Evita folosirea excesiva a combustibilului, care din cate se poate observa, este din ce in ce mai scump, iar procesul de ardere a combustibilului este si daunator pentru natura.

Ei bine, referitor la panourile solare, trebuie precizat faptul ca insolatia este masura ce calculeaza cantitatea de radiatie solara pe care o anumita suprafata de pamant o primeste.

Aceste panouri solare primesc pe suprafata lor o anume cantitate de radiatii, care apoi vor fi transformate in energie electrica, sau in energie termica. Cu cat panourile sunt asezate intr-o zona in care bate soarele intens, cu atat se va putea converti mai multa energie.

Deasemenea, mai trebuie amintit si faptul ca printre cei mai importanti factori care influenteaza productia de energie a panourilor solare, se numara conditiile meteo, umbra care poate sa fie cauzata de mai multi factori, dar si unghiul si pozitia de amplasare a panourilor.

Panourile solare au cel mai bun randament atunci cand sunt asezate in lumina directa a soarelui, in timp ce panourile fotovoltaice pot avea un randament mai efficient, daca se vor utiliza si suporturi dinamice, care au rolul de a urma pozitia soarelui pe cer, si care totodata rotesc aceste panouri solare.

Indiferent ca vorbim despre un tip sau altul de panouri solare, acestea sunt usor de instalat, iar intretinerea lor este destul de simpla.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ