Structura imbracamintei traditionale romanesti

0
Share Button

Structura imbracamintei traditionale romanestiStructura imbracamintei traditionale romanesti a ramas neschimbata in intreaga istorie si poate fi urmarita pana in cele mai vechi timpuri. Imbracamintea de baza atat pentru barbati, cat si pentru femei din Romania este o camasa sau o chisina, care este fabricata din tesaturi de canepa, lenjerie sau de lana.

Acest lucru a fost legat in jurul taliei folosind o centura de tesatura, ingusta pentru femei si mai larga pentru barbati. Taierea acestei chimisme de baza este similara pentru barbati si femei. In trecut, cele purtate de femei au ajuns, de obicei la glezne, in timp ce barbatii le purtau mai scurte si le purtau peste pantaloni sau jambiere din benzi de tesaturi.

Femeile poarta intotdeauna un sort peste cos. Aceasta a fost initial o singura bucata de panza infasurata in partea inferioara a corpului si fixata de o centura la talie, asa cum se mai vede inca in estul si sud-estul Romaniei.

Imbracamintea traditionala pentru barbati pe toata suprafata Romaniei cuprinde o camasa alba, pantaloni albi, palarie, curea, vesta si palton. Diferentele locale sunt indicate de lungimea camasii, tipul de broderie, taierea pantalonilor, forma palariei sau decorarea vestei. I

cat costa o optimizare seo

n cele mai multe zone, camasile sunt purtate in afara pantalonilor, pentru ca acesta este stilul mai vechi, stilul in care se purtau in trecut aceste piese vestimentare. Acesta este un costum de baza pentru barbatii din Balcani, in mare masura neinfluentat de moda din vest sau est.

Barbatii maghiari si saxoni care traiesc in Romania poarta pantaloni cu o taiere mai moderna, adesea facuti din material intunecat, mai degraba decat alb. Acest lucru reflecta legaturile lor mai stranse si comunicarea mai frecventa cu vestul.

Imbracamintea exterioara purtata atat de barbati cat si de femei este similara, principalele diferente fiind in taiere si decor, care depind in principal de regiunea de provenienta. Aceste articole de imbracaminte sunt, de obicei, confectionate din piele de oaie sau din tesaturi de lana, impodobite cu aplicatii din piele si broderii de matase.

Hainele traditionale purtate in zilele de lucru si in sarbatori erau asemanatoare, principala diferenta fiind ca rochia festiva, in special cea purtata pentru nunti, era mai bogata in broderii. In trecut, ia purtata de mireasa era deosebit de ornamentata cu stiluri locale specifice.

In zonele mai sarace, imbracamintea de baza cu broderie putin sau deloc a fost purtat intotdeauna. Diferitele piese de costum au iesit din uz in momente diferite in timpul secolului al XX-lea.

Primul element care a disparut in multe domenii a fost sandci-urile din piele taraneasca (lux), desi acestea puteau fi vazute din nou in satele mai sarace in anii imediat dupa caderea regimului comunist. In majoritatea zonelor rurale, pantalonii traditionalisti au fost inlocuiti cu pantaloni moderni fabricati pana la mijlocul secolului, iar in anii post-comunism blugi au devenit in mod universal obisnuiti.

Articolele de imbracaminte traditionale au devenit un lux scump, articole de imbracaminte noi fiind achizitionate numai de oameni care traiesc in satele foarte bogate. Mai recent, producatorii traditionali de jachete din multe zone au murit, insa au mai ramas cativa artizani noi care au fost instructori pentru a-si continua meseria.

Cu toate acestea, daca va uitati atent in zonele mai indepartate ale Romaniei, unii dintre oamenii in varsta inca mai poarta articole de imbracaminte traditionala.

Ia traditionala romaneasca este purtata insa si de catre femeile de la oras, care isi indreapta atentia spre Iiana, de unde isi pot alege diferite ii nationale, specifice fiecarei regiuni din tara.

Este firesc ca femeile din zilele noastre sa isi indrepte atentia spre Iiana pentru a-si alege ie nationala, tinand cont de traditia acestei piese de vestimentatie specifica tarii noastre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ