Probiotice, prebiotice, sinbiotice – ce sunt si la ce folosesc?

0
Probiotice, prebiotice, sinbiotice – ce sunt si la ce folosesc?
Share Button

Pe piata se gasesc mai multe produse sub denumiri diferite si fiecare fac cate ceva. Din acest motiv este nevoie sa le definim corect.

Prebiotice: Acestea sunt substante indigestibile (de obicei carbohidrati, de exemplu, inulina). Acestea pot fi utilizate de bacteriile intestinale si le stimuleaza cresterea si / sau activitatea. Acest lucru poate influenta pozitiv compozitia florei intestinale. In acest sens va recomandam cel mai bun supliment probiotic adulti.

Sinbiotice: Aceasta este combinatia dintre probiotice si prebiotice, care actioneaza sinergic, adica efectele pozitive ale ambelor se consolideaza reciproc.

Probioticele apar in mod natural in unele alimente, cum ar fi, de exemplu, lactobacilii in anumite tipuri de iaurt sau legume fermentate, cum ar fi castraveti si oua. Dar, de asemenea, pot fi crescute in mod specific si sunt apoi disponibile in forma concentrata ca supliment alimentar.

Cum functioneaza probioticele?

Corpul nostru este plin de bacterii, atat „benefice”, cat si „daunatoare” . Mai ales in tractul digestiv, este literalmente plin cu nenumarate microorganisme. Acestea sunt in principal bacterii, cum ar fi diverse bacterii cu acid lactic si drojdii. Totalitatea acestor microorganisme din intestin se numeste microbiom. Singure in tractul digestiv inferior traiesc probabil mai multe bacterii. Aceste microorganisme ajuta, de exemplu, la digestia alimentelor. Ele inhiba microorganismele patogene, produc vitamine si ne intaresc sistemul imunitar.

cat costa o optimizare seo

Flora intestinala nu este formata doar din bacterii bune, ci si potential daunatoare bacteriilor si ciupercilor intestinale. Microorganismele sanatoase si daunatoare sunt, de obicei, in echilibru intre ele, astfel incat microorganismele daunatoare sa fie tinute sub control. Adesea, insa, acest echilibru poate avea de suferit atunci cand microorganismele „rele” le depasesc pe cele „bune”. Echilibrul florei intestinale, de exemplu, poate fi perturbat de:

 • boli
 • obiceiuri nesanatoase de viata (de exemplu, alimentatie proasta, consum de alcool, fumat etc.),
 • procese de imbatranire normala.

Prin adaugarea periodica a probioticelor, poti creste cantitatea si compozitia microbiomului intestinal, ajutand sistemul digestiv sa ramana sanatos si sa functioneze eficient.

Exista indicatii stiintifice pentru eficacitatea probioticelor:

 • Probioticele ajuta la remedierea afectiunilpr si bolile tractului gastro-intestinal, cum ar fi constipatia, diareea (de exemplu, diaree indusa de rotavirus) si sindromul de colon iritabil,
 • Probioticele pot stimula sistemul imunitar,
 • Probioticele pot reface flora intestinala dupa administrarea antibioticelor, adica sunt eficiente impotriva diareei asociate antibioticelor,
 • Probioticele pot reduce tensiunea arteriala,
 • Probioticele pot scadea colesterolul,
 • Probioticele pot imbunatati controlul diabetului.

Exista, de asemenea, indicii ca probioticele au un efect pozitiv asupra problemelor din alte domenii, cum ar fi:

 • Boli de piele precum eczema,
 • Infectii in zona urogenitala (ureter si vagin),
 • Alergii si raceli,
 • Igiena orala.

Cercetarile privind probioticele si sanatatea sunt inca la inceput. Multe tipuri de bacterii sunt clasificate ca probiotice. Au diferite avantaje, dar mai ales urmatoarele probe de microorganisme sunt utilizate ca probiotice, care apar in mod normal si in tractul gastro-intestinal al oamenilor:

Lactobacilii apartin impreuna cu alte genuri bacteriene bacteriilor cu acid lactic. Castiga energie producand acid lactic prin fermentare. Lactobacilii se gasesc in anumite iaurturi si alimente fermentate.

Datorita tuturor acestor avantaje, probioticele sunt foarte des cautate in special datorita efectelor lor benefice asupra unei vieti sanatoase, chiar si cand nu sunt probleme majore de sanatate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ