Poate texting-ul sa distruga limba engleza?

0
Poate texting-ul sa distruga limba engleza?
cat costa o optimizare seo
Share Button

Texting-ul a fost aspru criticat inca de la aparitie, considerandu-se ca va provoca decaderea cuvantului scris un fel de “arta a stiloului pentru iliterati”, asa cum il descria un critic. Cauti cursuri engleza copii? Intra pe Ilsc.ro!

Raspunsul la cugetarea acestuia ar fi LOL. Texting-ul la propriu nu este deloc scris – este mai degraba o limba vorbita. Si este o limba “vorbita” care se imbogateste din ce in ce mai mult, de la an la an. In primul rand, sa privim dintr-o perspectiva istorica.

Scrisul a fost inventat cu 5500 de ani in urma in Babilon, dar pe teritoriul Romaniei de astazi (la Tartaria) s-au gasit tablite cu forme vechi de scris, mai vechi cu 2000 de ani decat cele de la Babilon. Limba vorbita insa, are radacini mult mai vechi, cu pana la 80.000 de ani in urma.

Asadar, intai a aparut vorbirea articulata, nu scrisul. Scrisul a aparut mult mai tarziu. De fapt, scrisul este doar un artificiu ce le-a permis vorbitorilor sa-si raspandeasca mesajele (vorbite) la distante mari, fara ca ei sa se afle acolo, comunicand verbal. In consecinta, primele forme de scris erau dupa chipul si asemanarea vorbirii din acele timpuri, scurta si concisa – ganditi-va la Vechiul Testament.

Totusi, in timp ce vorbitul este in mare parte inconstient si rapid, scrisul este deliberat si mai lent. Cu timpul, scriitorii au obtinut un avantaj din acest aspect si au inceput sa creeze fraze complexe cum ar fi urmatoarea din Decaderea si Apusul Imperiului Roman: “Acest angajament a durat pana la 12 ore, pana ce retragerea graduala a persanilor s-a schimbat brusc intr-o lupta dezordonata, in care cel mai rusinos exemplu a fost dat de catre liderii principali si de catre Surenas insusi.”

Dupa cum puteti vedea in acest citat, nimeni nu vorbeste asa in mod obisnuit, in viata de zi cu zi. Nici nu ar trebui s-o faca. Dar este natural sa-ti doresti sa poti vorbi asa cu ocazii speciale, iar din asta face parte oratoria, atat de apreciata chiar si in antichitate. In vremea de demult, oamenii nu scriau asa cum si vorbeau, deoarece nu exista nici un mecanism scris care sa poata reproduce viteza conversatiei.

Exact pentru asta sunt texting-ul si mesageria instant si o noua revolutie a inceput in acest sens. Texting-ul presupune mecanici brute de scris, dar in economia sa, in spontaneitate si chiar in vulgaritate, texting-ul este de fapt, o noua forma de vorbire, deci nu de scriere.

Exista un cult virtual al limbajului concis si nu se pune importanta sub nici o forma pe capitalizare sau punctuatie. Argumentul ca texting-ul este un “scris prost”, este ca un fel de analogie in a spune ca cei de la Rolling Stones canta prost, deoarece nu folosesc viori.

De asemenea, texting-ul isi dezvolta propriul gen de gramatica si conventii. Sa dam un exemplu gramatical, ce apartine texting-ului, sa luam exemplul cuvantului LOL. Acesta nu inseamna de fapt “laughing out loud” asa cum am fi tentati sa credem, ad literam. LOL a evoluat in ceva mult mai subtil si sofisticat, ce transmite si emotii sau senzatii si este folosit chiar si atunci cand un cuvant nu este neaparat amuzant.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ