O scurta istorie a albirii dintilor

0
O scurta istorie a albirii dintilor
Share Button

Cu toate ca albirea dintilor pare a fi o practica relative noua, cu tratamente de albira care implica lampi cu gel sau paste de dinti speciale, istoria sa dateaza de cand a aparut omul. Oamenii au stiut dintotdeauna ca dintii sunt mai mult decat a fi folositori pentru mestecat.

In limbajul universal a existat zambetul, toata lumea stiind cat de important este zambetul. Dar pentru a avea un zambet frumos si atractiv, dintii trebuie spalati. Asa ca din cele mai vechi timpuri, oamenii au recurs la metode empirice pentru a-si mentine dintii curati si albi. Aceasta practica a evoluat de-a lungul secolelor.

Cea mai obisnuita metoda de ingrijire a dintilor, utilizata de culturile umane timpurii, a fost de fapt mestecarea unui bat de esenta moale cu ajutorul caruia se indepartau particulele nedorite de pe dinti. Unii dintre arborii din care se taiau aceste bete, contineau substante chimice antibacteriene de curatare, care au contribuit la mentinerea dintilor curati, sanatosi si puternici.Si astazi, aceste bete sunt folosite in parti mai subdezvoltate ale lumii.

Incercarile antice de albire a dintilor au fost la fel de primitive. Odata ce omul a inceput sa se civilizeze, dintii albi erau un semn de noblete si bogatie. Romanii au folosit o pasta de urina si lapte de capra. Egiptenii foloseau piatra ponce si otet din vin care din pacate dizolvau incet dintii.

cat costa o optimizare seo

Medicii din secolul al XII-lea au recomandat ca pacientii sa-si frece dintii cu o floare galbena, numita elecampane, sau sa foloseasca sare in amestec cu salvie. Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, oamenii au apelat la frizeri pentru nevoile lor dentare.

Dintii se curatau cu instrumente abrazive din metal, apoi erau vopsiti cu acid azotic, puternic coroziv.Aceasta substanta albea dintii, dar a dus la distrugerea smaltului, avand consecinta aparitia cariilor dentare.. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, medicii au folosit acid aoxalic pentru albirea dintilor. Folosirea acestor tehnici au produs daune incomensurabile asupra danturii.

Industria de albire a dintilor a inceput sa infloreasca si a continat ca pana in zilele noastre sa fie o industrie foarte vibranta.

Odata cu unceputul secolului al XIX-lea, profesionistii dentari s-au preocupat de vindecarea gingiilor de infectii. Ei au descoperit efectele pozitive ale folosirii peroxidului de hidrogen si au dezvoltat in mod constant tehnici prin care pacientii puteau sa-si curate dintii. In anul 1918, s-a descoperit ca o lampa incalzita,in combinatie cu peroxid de hidrogen ar curate dintii.

La sfarsitul anilor 1960, un medic dentist a decoperit ca dupa folosirea unui macerat de peroxid de carbamida pozitionat pe o lamela ortodontica, dintii au fost semnificativ mai albi.

Folosirea gelului de albire de peroxid de carbamida, reprezinta tehnica de baza folosita in prezent, numarul vizitelor la cabinet variind in functie de cat de mult se doreste albirea dintilor.

Mai multe metode de albire a dintilor sunt, astazi, pe piata. Medicii stomatologi pot oferi tratamente de albire in cabinet, dar albirea dintilor se poate realiza si la domiciliu. Solutiile pentru acasa variaza de la folosirea pastei de dinti, a apei de gura, pana la folosirea de benzi albire dinti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ