Nasturii – elemente atat de interesante din moda despre care nimeni nu discuta

0
Nasturii – elemente atat de interesante din moda despre care nimeni nu discuta
Share Button

In imbracamintea moderna si in designul de moda, nasturele este un dispozitiv de fixare mic, acum cel mai frecvent realizat din plastic, dar de multe ori realizat din metal, lemn sau scoici, care prinde doua bucati de material impreuna.

In arheologie, un nasture poate fi un artefact semnificativ. In artele aplicate un nasture poate fi un exemplu de arta populara sau chiar o lucrare de arta miniaturala. Nasturii au fost inclusi cu succes si pe rochii de ocazie.

Nasturii sunt cel mai adesea atasati articolelor de imbracaminte, dar pot fi de asemenea folositi pe recipiente cum ar fi portofele si pungi. Cu toate acestea, nasturii pot fi cusuti pe articole de imbracaminte si obiecte similare exclusiv pentru scopuri de ornamentare.

Nasturii care servesc ca elemente de fixare functioneaza prin alunecarea printr-o tesatura sau printr-o bucla de fir sau prin glisarea printr-o gaica. Alte tipuri de elemente de fixare includ fermoare, capse si magneti.

Deoarece nasturii au fost fabricati din aproape orice material posibil, atat natural cat si sintetic, si combinatii ale ambelor, istoricul compozitiei materiale a nasturilor reflecta cronologia tehnologiei materialelor.

Nasturii pot fi realizati individual de artizani, mestesugari sau artisti din materii prime sau obiecte gasite (de exemplu, fosile) sau o combinatie a celor doua. In mod alternativ, ele pot fi produse din industria cabinetelor low-tech sau pot fi produse in masa in fabrici de inalta tehnologie. Nasturii realizati de artisti sunt obiecte de arta cunoscute colectionarilor de nasturi drept nasturi de studio.

In 1918, guvernul american a facut un studiu amplu al pietei nastureului international, care continea nasturi din fildes, metal, sticla, galalit, matase, lenjerie de pat, material crosetat, plumb, fascicule, sticla, email, cauciuc, buckhorn , lemn, corn, os, piele, hartie, carton presat, matase, celuloid, portelan, compozitie, staniu, zinc, xilonita, piatra, forme de lemn acoperite cu panza si papier-mache.

Fildesul se spune ca este cel mai popular pentru costume si camasi si papier-maché de departe si cel mai comun nasture pentru pantofi.

In zilele noastre, plasticul dur, scoica, metalele si lemnul sunt cele mai frecvente materiale folosite la fabricarea nasturilor; celelalte tipuri tind sa fie folosite numai in imbracaminte speciala  sau antica sau gasite in colectii.

Nasturii au o proeminenta goala pe spate, prin care firul este cusut pentru a atasa nasturele de material. Nasturii pot fi fabricati dintr-o bucata separata de aceeasi substanta sau dintr-o alta substanta ca si nastureul propriu-zis si adaugata in partea din spate a nastureului sau pot fi sculptati sau turnati direct pe spatele nastureului.

Nasturii plati sau de etansare au gauri prin care firul este cusut pentru a fixa nasturelel. Nasturii plati pot fi atasati mai degraba la masina de cusut decat de mana si pot fi folositi cu tesaturi grele prin prelucrarea unui surub pentru a extinde inaltimea nastureului deasupra tesaturii.

Nasturii cu imbinare sunt alcatuiti dintr-un nasture propriu-zis, conectat la un element secundar, asemanator nastureului, printr-o bara ingusta din metal sau din plastic – impinsa prin doua gauri opuse in interiorul a ceea ce trebuie mentinut impreuna.

Dispozitivele de fixare prin prindere (de asemenea, nasturii de presiune) sunt discuri rotunde metalice (de obicei din alama) prinse prin tesatura. Acestea sunt adesea gasite pe imbracaminte, in special pe piese de denim, cum ar fi pantaloni si jachete.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ