Istoria caselor de amanet in Belgia, Olanda si Germania

0
Istoria caselor de amanet in Belgia, Olanda si Germania
Share Button

In acest articol vom face referire la secolul XIX acesta fiind cel mai complicat pentru casele de amanet din intreaga lume. Chiar daca pe vremea aceea nu prea existau case de amanet auto si erau acceptate in general bunuri cum sunt bijuteriile sau actiunile, acestea au o istorie foarte interesanta.

Intre timp, diferite orase aveau fonduri caritabile pentru imprumuturi gratuite, cu exceptia institutiilor oficiale. La scurt timp dupa introducerea amanetului in provinciile spaniole, principele-episcop de Liège, Ferdinand de Bavaria, a urmat exemplul dat de arhiducele Frantei.

El a randuit ca profiturile nete sa se acumuleze, iar dobanzile la fond sa fie utilizate in reducerea taxelor. Rata initiala a fost de 15%, cand imprumutatorii de bani lombarzi au fost taxati destul de mult; dar episcopii care aveau case de amanet au avut succes atat de mult incat rata dobanzii lor pe mai multi ani a depasit 5% – intr-adevar, pana in 1788, rata a crescut cu jumatate. Aceste institutii infloritoare, impreuna cu cele din Belgia, au fost distruse de Revolutia Franceza. Cu toate acestea, ele au fost restabilite sub stapanirea franceza si timp de multi ani legile care le guverneaza au fost in mod constant modificate de guvernele francez, olandez si belgian. Intregul subiect este in prezent reglementat de o lege din 1848, completata de o noua constitutie data la Bruxelles in 1971.

cat costa o optimizare seo

Capitalul de lucru al acestor case de amanet oficiale este furnizat de institutii de caritate sau de municipalitati, dar Bruxelles-ul detine in plus un anumit capital propriu. Rata dobanzii perceputa in diferite parti ale tarii variaza de la 4 la 16%, dar la Bruxelles este de obicei mai mica decat jumatate din maxim. Gestionarea este foarte asemanatoare cu cea franceza, dar aranjamentele sunt mult mai favorabile imprumutatului.

Limita obisnuita a creditelor este I2o. In Antwerp exista un magazin de amanet anonim, unde clientul nu trebuie sa-si dea numele sau alte informatii. In Olanda amanetul privat infloreste impreuna cu bancile municipale si nici nu exista o limitare a ratei care ar putea fi percepute.

Normele institutiilor oficiale sunt foarte asemanatoare cu cele ale caselor de amanet din tarile latine, iar bunurile neremunerate sunt vandute public in 15 luni de la depunere. O mare parte din avansuri se fac in aur si diamante; instrumentele muncitorilor nu sunt luate drept gaj, iar suma imprumutata variaza de la 8d. in sus. Cu conditia sa se gaseasca o suma de bani care poate fi solicitata pentru capitalul de lucru in plus fata de imprumuturile de la institutiile publice si  banii depusi de oficialii orasului, municipalitatea primeste profiturile.

Germania

Amanetarea in Germania este condusa de indata de stat, de municipalitati si de intreprinderi private; dar din toate aceste institutii, biroul de imprumut de stat din Berlin este cel mai interesant. El dateaza din 1834, iar capitalul de lucru a fost gasit si continua sa fie in parte furnizat de Banca de Stat Prusica.

Profiturile sunt investite, iar interesul este dedicat scopurilor caritabile. Ratele maxime si minime de dobanda sunt fixe, dar rata variaza si adesea este de aproximativ 12%. Doua treimi din valoarea estimata reprezinta intinderea obisnuita a unui imprumut; patru cincimi sunt avansate in argint si cinci-sase pe aur fin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ