Inregistrarea de operatori legali pentru datele personale

0
Inregistrarea de operatori legali pentru datele personale
cat costa o optimizare seo
Share Button

Ce este Autoritatea Nationala Romana pentru procesarea datelor cu caracter personal?

Aceasta institutie legala din Romania, se ocupa cu verificarea institutiilor legale sau a entitatilor legale si persoanelor care pe perioada activitatii acestora, au sau pot avea acces la date personale publice. Daca esti interesat de Acte srl, intra cu incredere pe site-ul Actesrl.ro!

Trebuie sa ma inregistrez la Autoritatea Nationala Romana de Supervizare?

Daca activitatea ta de business din Romania presupune accesul la datele personale ale publicului caruia i te adesezi, atunci este intr-adevar necesar sa te inregistrezi la aceasta entitate legala a autoritatilor.

In acest caz (daca te-ai inregistrat deja) esti considerat un “operator” de date personale. Aceasta inseamna ca daca operatorul a decis sa proceseze date cu caracter personal in anumite operatiuni (automate sau nu), acesta are acoperirea legala sa desfasoare aceasta activitate.

De asemenea, o persoana sau o entitate poate fi desemnata ca si operator printr-un act sau sub o lege, ce determina scopurile si motivele de procesare a datelor cu caracter personal. Legea romana nr. 677 per 2001, stipuleaza ca un anumit sistem de inregistrare si completare a unor anumite documente, sunt si ele necesare.

Trebuie sa ma inregistrez la Autoritarea pentru procesarea datelor personale?

Potrivit legii nr. 677 per 2001 despre protectia indivizilor cu privire la procesarea datelor pesonale si libera miscare a acestui tip de date, controlorii de date trebuie sa notifice tipul de procesare pe care il fac asupra acestor date, la Autoritatea Nationala de Supervizare pentru procesarea datelor personale.

Notificarea trebuie inmanata autoritatii de supervizare, in mod personal sau printr-o persoana desemnata, inainte de orice procesare sau orice activitate ce presupune folosirea datelor personale (in orice combinatie), pentru un anumit scop.

Operatorii care fac exceptie de la aceasta regula, sunt cei care proceseaza datele personale in scopurile stabilite de catre autoritatea in sine. Aceasta apare si in legea romaneasca cu nr. 677. De asemenea, trebuie stiut faptul ca o notificare catre Autoritatea Romana pentru procesarea datelor cu caracter personal, nu presupune nici un cost, este gratuita.

Pot activa ca procesator de date personale inainte de inregistrare?

Nu. Conform legii, orice operator trebuie sa notifice autoritatea de supervizare personal sau printr-o persoana desemnata ca si reprezentant legal al acelui operator, inainte de efectuarea fizica a oricarui tip de procesare.

Daca notificarea este incompleta sau contine informatii false constituie ofensa, intra sub incidenta penala si poate fi pedepsita printr-o amenda contraventionala.

Firmele intermediare, ce se ocupa cu facilitarea infiintarii de alte firme/companii/reprezentante precum si cu toate actele legale necesare, pot face cu usurinta in numele dumneavoastra, toti pasii necesari pentru a va transforma intr-un operator de date personale legal.

Trebuie retinut faptul ca nu puteti sub nici o forma sa ocoliti aceste proceduri legale. Persoanele sau entitatile legale ale caror date personale au fost folosite fara aprobarea directa a acestora si fara a avea drept de operator, pot sa va actioneze in instanta pentru violarea datelor personale si folosirea acestora si cu siguranta vor castiga.

Pasii sunt destul de simpli, iar procesul de inregistrare nu dureaza foarte mult.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ