Ce trebuie sa stiu cand cumpar un utilaj de constructii second hand?

0
Ce trebuie sa stiu cand cumpar un utilaj de constructii second hand?
Share Button

In cazul in care sunteti proprietarul unei firme de constructii si doriti sa achizitionati un utilaj iar cele noi in mod sigur sunt foarte scumpe iar de varianta leasing nu sunteti prea incantat atunci ar trebui sa luati in calcul varianta unui utilaj second hand.

Daca eu as fi in situatia in care sa fiu nevoit sa cumpar un astfel de utilaj, mi-as pune urmatoarea intrebare : Ce trebuie sa stiu cand cumpar un utilaj de constructii second hand?

Deci, indiferent ca este vorba despre utilaje de constructii mici, sau unul mari, cand cumparati unul second hand intotdeauna trebuie sa va documentati cat mai mult inainte de a va avanta spre utilaj deoarece acesta poate avea un impact major asupra afacerii dumneavoastra.

Desi preturile sunt mai avanjoase decat in cazul utilajelor noi este mult mai riscant de achizitionat unul second hand, de aceea este necesar sa stiti la ce anume sa va uitati in momentul in care faceti achizitia.

In primul rand trebuie sa verifici motorul. In momentul in care motorul este pornit la relanti, o cantitate de presiune care este rezultata din combustie evita pistoanele si semeringurile si iese in intampinarea arborelui cotit. Daca aceasta presiune depaseste limita normala atunci consecintele pot fi grave deoarece creste consumul de combustibil, dar scade si puterea si randamentul.

cat costa o optimizare seo

Verificati orele de functionare, in mod normal un utilaj in medie pe an este folosit intre  500 si 1000 de ore.

Verifica seriile de identificare ale utilajului, care se pot gasi in mai multe locuri: pe motor, pe cabina, pe placuta de pe sasiu, etc. Elementele de caroserie originale trebuie sa aiba sigla  producatorului.

Documenteaza-te daca utilajul a fost vreodata confiscat. In acest caz inseamna ca unul din fostii proprietari nu a avut grija de el. Intereseaza-te daca utilajul a fost implicat in vreun accident.

Trebuie sa verificati si istoricul utilajului, sa stiti cati proprietari a avut inainte, sa verificati documentele de provenienta, si sa solicitati certificatul CE sau daca este cazul certificatul de inmatriculare.

Cu cat aveti mai multe documente cu atat puteti fi mai sigur ca utilajul este bun si proproetarul nu va ascunde nimic. Lipsa documentelor ar trebui sa va puna pe ganduri.

Verifica daca utilajul are scurgeri la motor, si uita-te cu atentie la fumul evacuat. Daca acesta este negru  acesta trebuie sa dispara dupa 30 de secunde. Daca nu, utilajul are probleme la  pompa de injectie sau la injectoare.

Verifica urmele vizibile de sudura. Daca sunt locuri critice sudate , atunci trebuie ceruta garantie sau inlocuirea acelei componente.

Verifica sunetele ciudate ale utilajului,deoarece acestea te vor ajuta sa iti dai seama cat de uzate sunt unele componente.

Testeaza personal utilajul pentru a verifica sistemul de franare. Astfel poti sa vezi si daca in bord sunt indicate anumite erori.

Verifica presiunea pompelor hidraulice. Sistemul hidraulic este esential in utilizarea optima a utilajului. In cazul in care pompele sau sistemul hidraulic nu functioneaza la parametrii normali atunci utilajul are o problema serioasa.

Partea urata este ca nu ne putem da seama despre aceste probleme neaparat la pornirea utilajului, de aceea este recomandat totusi ca utilajul sa fie testat la un service de specialitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ