Ce este si cum se face cremarea?

0
Ce este si cum se face cremarea?
cat costa o optimizare seo
Share Button

Dupa cum bine stim cu totii, in ultimii ani, numarul persoanelor decedate care au fost incinerate a crescut considerabil. Nici nu este de mirare acest lucru, in conditiile in care in cimitirele din marile orase ale tarii, locurile de veci reprezinta o mare problema.

Se gasesc din ce in ce mai greu locuri de veci, asa ca familiile indoliate aleg sa isi incinereze decedatii in cel mai bun incinerator uman Romania. In urmatoarele randuri, veti descoperi mai multe lucruri interesante despre cremarea unui corp uman.

Ce este cremarea?

Cremarea este asadar, procesul prin care un cadavru este redus la elementele sale de baza, respectiv gazele si fragmentele osoase, prin foc.

Spre deosebire de ceea ce se crede in general, cremarea nu reduce corpul la cenusa, intrucat cele care raman sunt in schimb fragmente osoase de diferite dimensiuni, calcifiate si friabile, care sunt maruntite pana cand devin cenusa, doar mai tarziu.

Cenusa este compusa in principal din fosfati de calciu si alte minerale minore, cum ar fi saruri de sodiu si potasiu.

Cum se desfasoara intregul proces?

Cremarea are loc prin arderea cadavrului in interiorul unui crematoriu, unde este plasat in interiorul sicriului. Un crematoriu este destinat cremarii corpurilor (umane sau animale), in care aceatea sunt descompuse de foc in componentele lor de baza, gaz si praf. In crematoriile pentru corpurile umane nu sunt niciodata animale cremate si nici invers.

Crematoriul este format din doua parti care se suprapun impartite printr-o grila de material refractar. Arderea corpurilor are loc fie prin flacara directa, fie datorita supraincalzirii peretilor cuptorului (cu arzatoare cu gaz sau prin rezistente electrice); in crematoriu sunt atinse temperaturi care ajung chiar si peste 1000 de grade Celsius.

Imediat ce este depus pentru inceperea procedurii, sicriul ia foc, iar temperaturile ridicate sunt mentinute si datorita unui sistem de ventilatie care prin pomparea continua a oxigenului alimenteaza combustia.

Ce se intampla cu corpul in proces de cremare?

In camera de ardere incinerarea sicriului are loc imediat, corpul se usuca datorita caldurii intense, pielea, parul si muschii se contracta si impreuna cu diversele componente organice consumate de caldura pe care o evapora sub forma de gaz; ceea ce ramane sunt cenusa si oasele calcifiate care se incadreaza progresiv in partea inferioara a crematoriului unde se termina arderea.

Operatorul de cremare verifica procesul dupa cateva ore, privind printr-o gaura; dupa ardere, impinge ramasitele catre o zona de racire. Apoi, fragmentele osoase sunt asezate pe o sita vibranta care elimina praful cel mai fin si datorita unui magnet, orice reziduuri metalice (cuie de la sicrie, suruburi chirurgicale, balamale, proteze etc.) sunt separate.

Alte dispozitive mecanice, cum ar fi stimulatoarele cardiace, sunt indepartate inainte de cremare, din cauza riscului ca temperaturile foarte ridicate sa le faca sa explodeze si sa deterioreze cuptorul.

Ultima faza este aceea prin care fragmentele osoase sunt pulverizate intr-un nisip de consistenta omogena, aceasta procedura are loc intr-o masina numita cremulator. In cele din urma, cenusa ramasa este colectata si sigilata intr-o urna, livrata rudelor.

Un sistem de evacuare filtreaza si purifica gazele produse prin procesul de cremare, eliminand si mirosurile. Procesul de crematie dureaza in medie aproximativ 1-3 ore si produce de la 3 la 7 kilograme de cenusa.

Cenusa produsa prin cremare este un material absolut pur si lipsit de bacterii sau impuritati, din acest motiv, din punct de vedere igienic, dispersia lor in natura sau depozitarea in casa poate avea loc fara nicio ingrijorare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ