Care sunt criteriile dupa care ne alegem un avocat

0
Share Button

Cand situatia o impune, ne alegem un avocat in functie de mai multe criterii. Unui dintre acestea este reputatia profesionistului, dar si onorariul pe care acesta il cere. De cele mai multe ori nu stim ce anume trebuie sa cuprinda un contract de asistenta juridica sau ce efecte produce acesta.

Insa nu strica sa ne informam putin pentru a sti ce ne asteapta in viitor. Oricare este motivul pentru care am decis sa apelam la un avocat Bucuresti, este in beneficiul nostru sa o facem.

De exemplu, intr-un proces civil, reprezentarea sau asistarea printr-un avocat nu mai este obligatorie. Cand vine vorba de un proces penal cu siguranta veti avea nevoie de un avocat Bucuresti bun.

Asta, deoarece impunerea acestei obligatii de catre lege are legatura cu interesele inculpatului. De exemplu, cand este vorba de un minor. Chiar daca vorbim de o obligativitate, este dreptul oricarei persoane sa isi aleaga in mod liber avocatul. In primul rand, alegerea avocatului tine cont de experienta pe care acesta o detine.

Daca alegeti un avocat la intamplare, mai mult ca sigur este posibil sa va treziti cu surprize pe parcursul procesului si reprezentarii. Ca in orice alt domeniu, si aici sunt avocati de duzina care nu urmaresc decat profitul.

Uneori, acestia mai si “uita” sa se prezinte la proces, lasandu-si clientul balta. Legea stipuleaza ca profesia de avocat se exercita doar de catre cei care sunt inscrisi in tabloul baroului din care fac parte.

Pentru a verifica acest amanunt foarte important, persoana interesata poate consulta tabloul avocatilor in cadrul fiecarui barou in parte. Cei care isi exercita profesia de avocat in afara prevederilor legii, savarsesc infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii si vor fi sanctionati conform legilor aflate in vigoare.
Cum se face reprezentarea
Un avocat Bucuresti si nu numai poate asista una sau mai multe persoane in baza unui contract scris de asistenta juridica. Daca este incheiat legal, contractul este cu titlu executoriu si reprezinta un mijloc de proba in raporturile client-avocat.

Contractual in forma scrisa trebuie sa indeplineasca toate conditiile cerute de lege pentru ca conventia sa fie valabila. Modificarea contractului dintre client si avocat se va face doar de comun acord.

Oricare dintre parti poate sa renunte la contract, insa renuntarea unilaterala a clientului nu il va scuti pe acesta de plata onorariului cuvenit pentru avocat sau rambursarea cheltuielilor pe care avocatul le-a facut in interesul clientului.

Un contract trebuie sa cuprinda datele de identificare ale avocatului precum si cele ale clientului, obiectul contractului, onorariul si semnatura partilor. Daca avocatul s-a angajat sa asiste si sa reprezinte un client intr-o procedura legala, avocatul isi va asuma obligatiile de diligenta.

Acestea se refera la indatorirea celui care s-a obligat sa depuna toate eforturile pentru atingerea scopului fara a obliga el insusi rezultatul respectiv.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ