Botezul la inceputurile cestinismului

0
Botezul la inceputurile cestinismului
Share Button

Toti stim cam ce inseamna orientativ planificarea unei petreceri de botez si de aceea noi am decis sa va prezentam modul in care a fost practicat botezul in perioada crestinismului timpuriu urmand sa revenim si cu un articol despre planificarea botezului.

Botezul a fost inca de la inceput parte a crestinismului, asa cum se arata in numeroasele mentiuni din Faptele Apostolilor si din Epistolele Pauline. Crestinii considera ca Iisus a instituit sacramentul botezului. Cat de explicite au fost intentiile lui Iisus si daca el a imaginat o Biserica continua, organizata, este o problema de disputa intre cercetatori.

Exista un consens stiintific ca cel mai timpuriu botez crestin a fost, in mod normal, prin imersiune, sau cel putin ca este posibil sa fi fost asa.  Unii interpreteaza acest lucru ca fiind imersiune totala sau submersiune sub apa . Printre cei care au aceasta parere sunt Thomas Schreiner, Everett Ferguson,  Di Berardino,  Tischler,  si Lang. Altii inteleg imersia ca nefiind neaparat  submersiune sub apa. Kirsten Marie Hartvigsen distinge intre scufundare si submersiune si considera ca ambele forme de botez au fost in perioada crestinismului timpuriu, la fel ca si Christian Strecker.  Laurie Guy spune: “Biserica cel mai probabil a practicat imersiune completa, imersiune partiala si afluenta in diferite vremuri si locuri in secolele timpurii, cu scufundarea stropirea fiind practicata rareori (si probabil numai din motive medicale) in acea perioada. Robin M. Jensen descrie ritualul de botez al crestinismului timpuriu ca fiind bazat pe “scufundarea in apa (sau o inmuiere profunda prin turnare), si descrie ritualul primitiv, din primul secol, care cuprindea atat stropirea cu apa, scufundarea sau alte mijloace si cat si legarea mainilor, adaugand ca” Botezul “a transmis initial doar ideea de utilizare  a apei (daca nu si imersia) prin insasi definitia sa.  Alte studii recente care vad ca imersiunea totala (submersiunea) nu este singura forma de botez folosita de primii crestini ii includ Steven J. Schloeder, Charles Thomas,  Stanley J. Grenz,  precum si Dictionarul Oxford Biserica crestina  si Dictionarul Oxford al Bibliei .

Teologia botezului a ajuns la precizie in secolele 3 si 4 . In timp ce invatatura a fost data la inceput dupa botez, credinciosii au primit instructiuni din ce in ce mai specifice inainte de a fi botezati, mai ales in fata ereziilor din secolul al IV-lea. In secolele al patrulea si al cincilea, botezul a devenit un ritual de cateva saptamani, care a condus la stabilirea unei date de botez care era doar de paste. In aceasta perioada, catehumenii au participat la mai multe intalniri de instruire catehetica intensa, de multe ori de catre episcopul insusi, adesea insotite de rugaciuni speciale, exorcisme si alte rituri.  Catehumenii recitau Crezul in Sambata Sfanta pentru a arata ca au completat instructiunile lor catehetice.  In zori dupa paste incepand din noaptea din Sfanta Sambata, acestia erau dusi la botez in care episcopul sfintea apa cu o rugaciune lunga . Credinciosii erau dezbracati, erau unsi cu untdelemn, si isi marturiseau credinta in Trinitate apoi se scufundau in apa. Pana atunci, amanarea botezului a devenit generala, iar o mare parte a credinciosilor erau doar catehumeni (Constantin nu a fost botezat pana nu a murit).

cat costa o optimizare seo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ