Aloe Vera – secretele plantei din ghiveci

0
Share Button

Cum se intretine corect aloe vera? Aceasta este o intrebare la care multi dintre noi dorim sa ii aflam raspunsurile. Nu doar pentru ca planta este una cu aspect estetic placut, ci si pentru ca este una cu valoare ridicata pentru organism.

Calitatile deosebite ale gelului de aloe vera sunt recunoscute si confirmate prin studii de specialitate realizate de cercetatorii din domeniu sanatatii, farmaciei si din cosmetica.

Dupa cum stim, planta este originara din regiunile calde ale Africii de Nord si Peninsula Arabica, deci iubeste soarele, climatul uscat si solurile pietroase si nisipoase.

Cultivarea plantei in ghiveci este o sarcina destul de usoara daca respecti cateva detalii. Iata o serie de trucuri si secrete care sa te ajute sa ai plante de aloe frumoase si sanatoase.

Alege cu grija locul de pastrare

Nu incape indoiala ca ghiveciul trebuie amplasat de la inceput intr-o zona scaldata de lumina. Necesarul de lumina pentru planta de aloe este mare, deci aceasta trebuie pusa de la inceput in zona in care lumina naturala patrunde si in sezonul rece pentru cel putin 2-3 ore. Primavara si vara ghiveciul poate fi pozitionat in spatii deschise, unde este scaldat de razele soarelui.

Ghiveciul de aloe poate fi plasat pe pervazul geamului cu orientare spre rasarit sau apus, poate fi plasat pe terasa sau in balcon. Daca balconul sau terasa este bine luminata, ghiveciul de aloe poate fi plasat in apropierea altor plante.

Ofera-i apa cu moderatie

Cum am mentionat in randurile anterioare, planta traieste in mod natural in regiunile secetoase din Africa. Iubeste solul uscat si nu se dezvolta bine in conditii de umiditate crescuta.

cat costa o optimizare seo

Radacinile de aloe sunt sensibile, si cand solul este prea umed putrezesc rapid. Udarea se realizeaza cand pamantul din ghiveci este uscat, de obicei este o activitate saptamanala. Totusi ca planta sa se dezvolte armonios trebuie sa se ajusteze cantitatea de apa.

Alege pamantul potrivit

Daca petunia, busuiocul si cimbrul sunt plante ce cresc cu usurinta in pamantul de gradina, altfel stau lucrurile cand vine vorba de aloe vera. Aceasta planta are nevoie de un substrat special care se dreneaza usor, care nu retine apa si nu favorizeaza putrezirea radacinilor.

Daca nu cunosti care sunt proportiile speciale, nu te alarma, in magazinele horticole vei gasi cu usurinta acele amestecuri speciale care sustin buna dezvoltare a plantelor suculente.

Transplantarea este o alta sarcina importanta, in ecuatia cum se intretine corect aloe vera, asta pentru ca gresit realizata determina moartea plantei. Transplantarea se realizeaza primavara, din doi in doi ani. Pentru a beneficia de o planta sanatoasa, cu frunze mari, bogate in gelul atat de apreciat, trebuie ales ghiveciul potrivit.

Cand se realizeaza operatiunea trebuie sa se aleaga un substrat corespunzator si sa se acorde atentie maxima radacinilor. Trebuie inlaturate firele deteriorate, si apoi plantata cat mai adanc; irigarea se realizeaza la doua-trei zile dupa operatiunea in sine.

Fertilizarea si controlul bolilor si a daunatorilor

Ca si alte plante de ghiveci si aceasta are nevoie de ajutor pentru a-si atinge potentialul maxim. In magazinele specializate vei descoperi mixtul potrivit, ce trebuie aplicat in functie de sezon si de starea plantei.

Daca frunzele isi pierd din consistenta si volum este clar ca planta va avea nevoie de aport suplimentar de minerale, daca aceasta se pastreaza vibranta se poate adauga periodic un compus simplu pentru plante suculente.

Chiar daca este o planta putin pretentioasa, aceasta este sensibila la atacul bolilor si daunatorilor. Paduchii lanosi, paduchii testosi sunt insectele care afecteaza cel mai puternic aceast soi. Odata infestate, frunzele isi pierd din volum si consistenta.

Aloe vera este o planta cu beneficii numeroase. Frunzele acesteia pot fi transformate in doar cateva minute in gel si utilizat ca atare pentru tratarea unor afectiuni digestive, ale pielii sau ale sistemului nervos. Este acea minune din ghiveci care trebuie ingrijita cu drag, pentru ca apoi te rasplateste cu sanatate!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ