Utilitatea instrumentelor de masurare

0
Utilitatea instrumentelor de masurare
Share Button

Zilnic trec pe langa unele magazine de utilaje constructii si mereu ma gandesc cate detalii se afla in spatele unor constructii. La o prima vedere pare usor de construit si te gandesti ca tot ce ai nevoie este forta fizica.

libris.ro

Lucrurile insa nu stau chiar asa de simplu. Treaba trebuie gandita cu grija, totul trebuie analizat, masurat, investigat astfel incat la final rezultatele sa fie cele mai bune din punct de vedere calitativ.

Indiferent de ce vrem sa construim, un lucru e cert, fara utilaje constructii nu se poate. Avem nevoie de diverse utilaje care sa execute anumite actiuni pe care noi nu le putem executa. Avem nevoie de tot felul de masinarii care sa ne usureze munca fizica si sa obtinem rezultatul dorit intr-un timp cat mai scurt.

In executarea unei lucrari in constructii, masurarea este un lucru extrem de important. A masura totul foarte bine este un lucru esential pentru orice tip de constructie. Nu poti monta o usa lata de 3 metri pe un perete care are latimea de 2 metri, la fel cum nu poti folsi doar 10 saci de ciment atunci cand ai nevoie de 100 de saci.

Este foarte important sa se masoare cu precizie astfel incat materialele pe care le folosim sa nu fie nici prea multe, nici prea putine. Desigur este bine, ca masura de precautie sa luam de fiecare data cateva kilograme, cativa litri sau metri in plus, dar nu foarte mult pentru a nu risipi banii si sa ne ramane materiale, nici foarte putin pentru a ne intoarce din nou la magazine.

Pentru a stabili cat mai exact cantitatile de ciment, pietris, var s.a. sau bucatile de tabla, scandura, suruburi etc. constructorii au instrumente speciale cu care masoara absolut fiecare distanta, fiecare unghi pentru a calcula cu precizie materialele necesare unei constructii.

Probabil ca cel mai cunoscut instrument de masura este ruleta. Cum bine stiti, ea masoara lungimi si distante si este compusa dintr-o panglica lunga de panza sau otel. Exista insa si rulete digitale, care arata pe un mic ecran distanta pe care am masurat-o si in plus pot avea si functia de memorare a datelor.

O noua inovatie adusa in domeniu este ruleta cu laser. Masurarea cu acest tip de ruleta este simpla si comoda. Printr-o simpla apasare de buton este proiectat un fascicul laser care in momentul in care se intersecteaza cu prima suprafata de lumina devine vizibil, sub forma unui punct rosu, care reprezinta tinta pana la care se masoara.

Sunt insa si instrumente de masurare care nu sunt foarte cunoscute. Cel putin nu de cei care lucreaza in domenii care nu au de-a face cu masurarea. Vorbim aici de clinometru digital, o scula de masurare care masoara unghiuri si arata abaterea fata de orizontala sau verticala. El este folosit cel mai ades in constructii sau instalatii. Un alt instrument mai putin cunoscut este telemetrul cu laser. Acest instrument masoara distanta orizontala pana la un punct sau inaltimea lui cu o precizie foarte mare.

In general, muncitorii de pe santiere il folosesc in conditiile grele de santier sau in mediul forestier. Ne mai putem referi si la nivele de masurare. Acestea pot fi manuale, laser sau optice. Ele sunt folosite atat in mediul intern cat si extern si dau linii de nivelare perfecte.

Nivela manuala, cumpana sau bolobocul, cum mai este ea numita este folosita atunci cand vrem sa trasam sau sa confirmam anumite distante mici, verticale sau orizontale. Nivela optica da o precizie mult mai buna decat cea cu laser, nu necesita baterii si este si mai ieftina. Un avantaj al nivelei laser ar fi aceala ca nu depinde de vizibilitate.

cat costa o optimizare seo

Site-ul Epinvest.ro ofera o gama larga de scule de masurare la preturi accesibile pentru orice buzunar. De asemenea, de aici poti comanda sau inchiria utilaje de constructii, de curatat, forestiere, echipamente de protectie, scule pneumatice si multe altele. Construieste usor si drept doar cu sculele potrivite.

It's only fair to share...
Share on Facebook870Share on LinkedIn1Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg thisPin on Pinterest1Share on Reddit0Share on StumbleUpon1Share on Tumblr0

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.