O mutație genetica ar proteja unii islandezi de boala Alzheimer

0
O mutație genetica ar proteja unii islandezi de boala Alzheimer
Share Button

Ar putea fi islandezii mai bine protejați împotriva bolii Alzheimer decât locuitorii altor tari? In orice caz, aceasta este concluzia unei echipe de cercetători ce au reușit sa identifice la aceasta populație o mutație genetica care ii protejează împotriva acestei boli neurodegenerative incurabile.

cat costa o optimizare seo

Se crede ca aproximativ unul din 100 de islandezi ar fi purtător al acestei mutații genetice, conform unui studiu publicat joi, 12 iulie 2012, in revista științifica britanica Nature.

Analiza genomului 1.795 islandez este cea care a dezvăluit existenta acestei mutații a precursorului proteinei beta-amiloid („APP”), in mod normal asociata cu dezvoltarea bolii Alzheimer. În America de Nord, numai unul din 10.000 de persoane poarta aceasta mutație.

Dar mai presus de toate, aceasta descoperire deschide calea spre noi tratamente. „Această mutație ar putea fi o ținta in tratamentele ce pot preveni boala Alzheimer”, este subliniat in revista Nature, in sinteza acestui studiu. Boala apare de obicei după vârsta de 60 de ani.

Aceasta afectează aproximativ 5% din populație având această vârstă, iar prevalența se dublează la fiecare cinci ani pentru a ajunge la 25%, la populația de peste 90 de ani.

Efectul „protector”

De ce protejează aceasta mutație? Aceasta duce la o reducere de aproximativ 40% din producția proteinei beta-amiloid, caracteristică acestei boli.

libris.ro

Comparând persoanele de peste 85 de ani ce suferă de Alzheimer cu cele ce nu dezvoltaseră boala, cercetătorul Kari Stefansson, de la compania deCODE Genetics, împreuna cu colegii săi, a arătat un efect „protector” al mutației in cel de-al doilea grup.

Cel de-al doilea grup a fost, de asemenea, mai puțin afectat de declinul cognitiv asociat vârstei. Mutațiile genei „APP” fuseseră, pana in prezent, asociate cu formele precoce si familiare ale bolii Alzheimer, dar nu cu formele tardive si mult mai frecvente, se arata in studiu.

It's only fair to share...
Share on Facebook17Share on LinkedIn1Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg thisPin on Pinterest0Share on Reddit0Share on StumbleUpon0Share on Tumblr0

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.