Ce trebuie sa stim despre logopedie?

0
Ce trebuie sa stim despre logopedie
Share Button

Termenul logopedia provine din limba greaca si este format din doua cuvinte: “logos”, care inseamna cuvant si “paideia”, care inseamna educatia copiilor. Asadar, in cateva cuvinte, logopedia se ocupa cu educatia vorbirii a copiilor.

libris.ro

Logopedia se refera la reeducarea tulburarilor innascute ale copiilor sau adultilor, incluzand astfel aspectele relative ale oralului cat si a scrisului.

Este vorba de stiinta care diagnosticheaza si trateaza problemele de vorbire, de inghitire si de voce. Putem considera ca, limbajul este o materie care ne preocupa atunci cand in loc sa faciliteze comunicarea, o impiedica.

Persoanele care diagnosticheaza logopedia, sunt patologul, neuropsihologul sau logopedul, iar acestia trebuie sa:

-dispuna de ample cunostiinte pertinente referitor la dezordinea vorbirii si a limbii;
-aiba autoritate referitor la ajutorul unei persoane (adica pacientul), acest lucru consistand in a intelege si trata problemele de vorbire a acesteia.

Ce trebuie sa stim despre logopedie

Un logoped se ocupa de problemele orofaciale prin intermediul unei terapii miofunctionale. In alte tari, un profesor de limba materna, se poate confunda cu un logoped deoarece teoretic fac acelasi lucru. Logopedia, spre exemplu, se poate ocupa de tratamentul afaziei, aceasta reprezentand pierderea sau tulburarea capacitatii de-a vorbi din cauza unei leziuni in ariile limbii.

cat costa o optimizare seo

Aceasta disfunctie face imposibila sau diminueaza capacitatea de comunicare prin intermediul limbajului oral, scris sau cel al semnelor.

O alta disfunctie este disfazia. Aceasta este de obicei detectata in copilarie si este o anomalie cauzata de o leziune cerebrala. Printre alte tipuri de disfazii, se pot mentiona: tulburarile expresive, tulburarile ce afecteaza intelegerea, agnosia auditiv-verbala si altele.

Specialistii spun ca, acesti indivizi care sunt afectati de disfazie, pot suferi probleme psihologice daca nu sunt tratati la timp intr-un mod eficient. Disfazia poate fi diagnosticata de un neuropsiholog, alaturi de un logoped.

Cum aflam simptomele?

  • Nu intelegem cand vorbeste copilul/copila;
  • Cu frecventa, copilul/copila “mananca sunete” sau adauga sunete
  • Are dificultati in a pronunta anumite sunete;
  • Nu deosebeste zgomotele de sunete;
  • Nu vorbeste sau vorbeste prea putin;
  • Prezinta schimbari drastice in voce;
  • Prezinta alterari fizice, spre exemplu: paralizare cerebrala;
  • Prezinta dificultati in momentul scrierii sau citirii corect;
  • Respira cu gura deschisa + multe altele.

Premiza logopedului? Sa imbunatateasca si sa se implice la maxim in a da culoare vietii, profitand la maxim de calitatile si capacitatile fiecaruia.

Logopedia este o profesie pur si simplu incredibila, aceasta ne arata ca, o privire, un zambet, un oftat sau chiar si un moment de liniste sunt un mod de comunicare.

logopedie

Cand a aparut logopedia ca si stiinta?

Republica Ceha are o lunga traditie in cercetarea tulburarilor de limbaj si tratarea lor in consecinta. In anul 1858, fizicianul J. N. Czermak a avut un rol crucial in introducerea oglinzii laringiene la clinica de diagnosticare a tulburarilor de vorbire.

Cateva decenii mai tarziu, in 1922 mai exact, un alt medic proeminent de origine ceha, pe numele sau M. Seeman, a fost co-fondatorul domeniului foniatric (specializat in tulburari de voce, vorbire si probleme de auz).

Avea sa fie deceniul in care acesta introducea pentru prima data examenele sistematice preventive pentru studentii care aveau ca principal domeniu de activitate cantatul si actoria.

Activitatile intreprinse de M. Seeman si elevii sai au evoluat treptat intr-un sistem educational numit Scoala de Foniatrie din Praga, care a dat nastere unor specialisti foarte cunoscuti in fosta Cehoslovacie: K. Sedlácek, E. Sedlackova, F. Brohm, M. Sovak, A. Novák, F. Sram, I. Supacek, K. Vrticka si multi altii, cat si in alte tari din spatele Cortinei de Fier, precum Ungaria, Polonia, Uniunea Sovietica sau Iugoslavia.

Activitatile de cercetare din Cehoslovacia au fost numeroase, insa din ratiuni politice, putine rezultate au fost publicate in alte limbi decat cea ceha, in vreme ce accesul la literatura stiintifica scrisa in limba engleza a fost mai degraba limitat.

In 1945, M. Sovak, autorul ceh a doua volume privind laringostroboscopia, s-a stabilit in Cehoslovacia ca specialist in logopedie – specialitatea pedagogica care se ocupa in mod direct cu ingrijirea persoanelor care au probleme cu comunicarea.

Dupa Revolutia de catifea din 1989 si caderea Cortinei de Fier, colaborarea internationala a tarilor cu economie liberala s-a dezvoltat rapid, iar accesul la informatiile stiintifice si literatura de specialitate in limba engleza s-a imbunatatit vazand cu ochii.

Nu mai departe de anul 1993, Cehoslovacia a fost impartita in mod pasnica in Republica Cehia si Slovacia, iar privatizarea a condus la modernizarea spitalelor (cel mai bun exemplu care ne trece prin minte – aparitia videolaringostroboscopului) si asigurarea ingrijirii individuale a pacientilor, in care principalele obiective erau prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul propriu-zis.

Pe de alta parte, restructurarea s-a manifestat si in mod negativ, prin probleme sistematice in ceea ce priveste finantarea ambulatoriului de tulburari de limbaj si de comunicare. Punctele de vedere a Scolii de Foniatrie din Cehia vedeau procesele de vorbire si pe cele auditive ca o unitate inseparabila.

In practica, aceasta insemna faptul ca pacientii cu probleme de vorbire vor fi supuse in mod automat si testelor de baza de auz, cu scopul declarat de a investiga influenta negativa pe care o putea avea auzul in toata aceasta ecuatie.

Examinarea preventiva, diagnosticul, tratamentul medical, precum si reabilitatea acestor deficiente in vorbire cad in sarcina logopezilor, care colaboreaza cu psihologi si asa numitii pedagogi de voce. Domeniul acestora este, in fapt, o subspecialitate medicala independenta de Otorinolaringologie (ORL).

istoria logopediei

Institutele cehe au fost implicate in proiecte europene ample, cum ar fi Eureka, spre exemplu, sau NewVoice, ambele dedicate dezvoltarii dispozitivelor implantabile pentru pacientii care au suportat o laringectomie.

Logopezii pot avea o influenta extrem de pozitiva in viata prescolarilor. Nu putine sunt cazurile in care copiii de gradinita intampina grave probleme de vorbire, moment in care interventia unui logoped poate fi decisiva in dezvoltarea sa ca individ intr-o societate macinata de prejudecati.

Culorile, marimile, materialele din care sunt confectionate obiectele, diferentierea intre un obiect si o fiinta, comparatia, descrierea, analiza si sinteza fonomatica sunt doar cateva dintre aspectele acestei stiinte.

It's only fair to share...
Share on Facebook34Share on LinkedIn2Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg thisPin on Pinterest15Share on Reddit0Share on StumbleUpon0Share on Tumblr0

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.