Care sunt practicile acceptare de transportare a decedatilor?

0
Share Button

Camera funerara este locul in care corpul unei persoane decedate este pastrat pana la punerea in mormant. Familia poate fi aproape de decedat pana in momentul inmormantarii.

Punerea corpului intr-un astfel de loc nu este o obligatie legala, cu exceptia cazurilor in care persoana a decedat intr-un loc public sau moartea a fost una violenta. Daca totusi apropiatii decedatului fac aceasta alegere, exista anumite reglementari care trebuie respectate.

Corpul decedatului nu poate fi lasat prea mult timp intr-o camera funerara. Inhumarea trebuie sa aiba loc intr-un anume termen:

  • La cel putin 24 de ore dupa deces si cel mult sase zile dupa;
  • In cazul unei infectii transmisibile, punerea in mormant trebuie sa se faca imediat;
  • Operatiunile de transport al corpului inainte de punerea in mormant trebuie sa fie indeplinite in general la 24 de ore dupa deces sau 48 de ore in cazul in care corpul este tratat de catre un tanatopractor

Transportul decedatului la funerariu inainte de punerea sa in mormant trebuie sa fie precedat de o declaratie scrisa fie de persoana care are autoritatea de a organiza funeraliile, fie de persoana la care a avut loc decesul (in acest caz, persoana respectiva trebuie sa declare ca in urmatoarele 12 ore de la producerea decesului nu a putut gasi persoanele responsabile de funeralii), fie de directorul institutiei unde a avut loc decesul (directorul trebuie sa declare in scris ca in 10 ore de la producerea decesului nu a putut gasi persoanele responsabile de funeralii).

cat costa o optimizare seo

Declaratia in cauza trebuie sa contina cateva informatii utile.

  • trebuie procurat un certificat de deces care sa ateste ca defunctul nu avea vreo boala transmisibila prin care sa fie justificata punerea sa imediata in mormant. De asemenea, certificatul trebuie sa ateste ca nu au existat probleme medico-legale.
  • Decesul trebuie sa fie deja declarat si, in principiu, actul de deces deja obtinut;
  • Declaratia pentru transport funerar trebuie sa indice data si ora transportului, coordonatele firmei care se va ocupa de transport, locul plecarii si al sosirii corpului;
  • In cazul in care corpul se afla intr-o casa de sanatate sau de ingrijire, exista posibilitatea sa trebuiasca acordul directorului pentru ca decedatul sa fie transportat la domiciliul sau sau al unui alt membru al familiei.

Medicul abilitat se poate opune transportului corpului inainte de punerea sa in mormant daca considera ca starea lui nu permite acest lucru. In acest caz, medicul trebuie sa avertizeze familia de acest lucru fara intarziere.

Transportul unui defunct catre funerariu este obligatorie atunci cand decesul a survenit intr-un loc deschis sau public. Totodata, politia sau jandarmeria are obligatia de a apela la medici. Medicul care vine la fata locului trebuie sa constate atat decesul, cat si cauza acestuia.

libris.ro

Daca decesul pare suspect, politia va anunta mai departe persoanele abilitate (Procuratura), iar autorizatia de transport a corpului va fi data de acestia din urma. Si in caz de moarte violenta tot Procuratura va fi cea abilitata de eliberarea autorizatiilor de transport, chiar daca decesul nu a avut loc intr-un spatiu public.

It's only fair to share...
Share on Facebook1Share on LinkedIn0Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg thisPin on Pinterest0Share on Reddit0Share on StumbleUpon0Share on Tumblr0

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.